ICO

Dieta pozbawiona glutenu – na czym polega?

Dieta pozbawiona glutenu – na czym polega?

Celiakia, skórna postać celiakii, uczulenie na gluten. To tylko część z kłopotów zdrowotnych, które są głównym powodem do respektowania diety pozbawionej glutenu. Nie da się zaprzeczyć także, że obecnie wiele osób decyduje się na tego typu propozycję żywienia, aby zrzucić zbędne kilogramy. Czym w rzeczywistości jest dieta pozbawiona glutenu i które osoby mogą, a które nie mogą na nią przechodzić?

Rozpatrywany element produktów spożywczych jest w rzeczywistości połączeniem białek gluteliny oraz gliadyny, które można odnaleźć w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Dieta bezglutenowa wymaga całkowitej eliminacji glutenu, jednak wbrew wielu opiniom, znajduje się w najróżniejszych produktach spożywczych. W zależności od charakteru dolegliwości zdrowotnych, gluten wymaga bezwzględnego wyeliminowania z naszej diety albo też jedynie czasowego ograniczenia w spożywaniu.

Dieta bez glutenu nie może być ustanowiona samodzielnie, a oprócz tego nie można jej stosować bez poznania dokładnej przyczyny pojawiających się objawów. Nieodpowiednie stwierdzenie, że tu jest problem albo skuszenie się na eliminację glutenu z myślą o odchudzeniu, niestety może doprowadzić do niedoborów, przede wszystkim błonnika, kwasu foliowego jak również witamin z rodzaju B.

Całkowita dieta bezglutenowa, oraz zmniejszenie spożycia jodu, jest istotne w skórnej wersji celiakii – chorobie Duhringa. Innego rodzaju kłopotem jest alergia na gluten i w takim przypadku przyswojenie glutenu prowadzi do wystąpienia natychmiastowej lub opóźnionej reakcji anafilaktycznej. Proces leczenia będzie wymagać wyeliminowania glutenu z dotychczasowego zestawu posiłków, jednak całkowita dieta bez produktów posiadających gluten nie musi być stosowana przez całe życie.

Bardzo duża ilość badań wskazuje na powiązania między jedzeniem glutenu, a rozwijaniem się schorzeń posiadających podłoże w czynnikach neuropsychicznych i autoimmunologicznych. Wywiad lekarski, konkretne badania, ustalenie przyczyny, to niewątpliwie znamienne elementy diagnostyki, które też mówią o tym, w jaki sposób dieta pozbawiona glutenu musi być stosowana i czy w ogóle jest bezwzględnym obowiązkiem u określonego pacjenta. Nie sposób zaprzeczyć temu, że jednak nie może to być założeniem na dietę typowo odchudzającą, chociażby dlatego że brak kluczowych wiadomości i doświadczenia w kompletowaniu odpowiedniego jadłospisu, poskutkuje nie tylko brakiem wymarzonych rezultatów, ale też kolejnymi problemami ze zdrowiem.